MAD

SENESTE INDLÆG
29/09-17

Mad- og måltider med familien

Mad er ikke bare næring til kroppen. Et måltid er et udtryk for fællesskab, hvor man er samlet og i visse situationer spiser den samme mad. Måltidet, er også tit et samlingspunkt hos mange familier.
Middagsbordet bør føles som et naturligt sted for børnene, hvor børnene får lov til at få forældrenes opmærksomhed. Måltider ved middagsbordet giver en form for tryghed, rammer og kvalitetstid med familien. Dette giver både børn og forældre en fast rutine til at snakke sammen om dagen der er gået fx i skolen.

Måske har barnet haft en hård dag, og ved middagsbordet kan man snakke tingene igennem, hvor barnet føler sig hørt og kan komme videre. At spise aftensmad sammen, giver netop en mulighed for at få et nærmere forhold til hinanden som familie. I travle hverdage kan man komme til at glemme hinanden lidt. Ved de fælles måltider kan man skabe nogle rammer, som giver børnene en fornemmelse af tryghed, varme og kærlighed.

Ved et familiemåltid lærer man at, tale sammen. Børn lærer at tale og lytte med respekt.
Samtaler øger børnenes ordforråd og lærer dem at udtrykke sig. Man lærer at spise sund mad på faste tidspunkter og lærer at samarbejde, fx ved at dække bord, rydde af og vaske op sammen.
Ved et måltid lærer man også gode manerer, fx at være gavmild ved at lade andre tage først, og sige tak for mad efter maden. Fælles måltider hjælper børnene til at leve et mere ligevægtigt og sundt liv.

FLERE INDLÆG

23.09.2017

Morgenmad er ekstra vigtig for skolebørn

Man siger, at morgenmaden er dagens vigtigste måltid… OG DET PASSER! Det første måltid lægger fundamentet for resten af dagen, og der er en direkte sammenhæng mellem barnets præstation i skolen, og den morgenmad, barnet får at spise. En sund og nærende morgenmad giver de bedste betingelser for dit barns indlæring og koncentrationsevne i skolen, […]
2.09.2017

Madpakker, Vitaminer og proteiner

De fleste forældre smører madpakker til deres børn, indtil de når en hvis alder. Det gælder ikke om at lave en flot madpakke, men om at sikre børnene får det de har brug for, for at de også kan fungere godt om eftermiddagen i skolen. For at vi kan fungere som mennesker, skal vi have […]
24.08.2017

Giv dit barn masser af vand

Mangel på væske kan medføre træthed og hovedpine. Derfor er det vigtigt tidligt i livet, at lære sit barn at drikke rigeligt hele dagen. Når børnene er helt små, er det vigtigt at give barnet vand, mælk, saft, osv. Men når børnene kommer i skole, er det vigtigt de selv husker at drikke vand i […]
11.08.2017

Madlavning med familien

Børn elsker at være i køkkenet, når man giver dem lov til at selv bestemme. Det kan være svært at slippe kontrollen helt, når børnene er i køkkenet. Men faktisk giver det børnene mere lyst til at være i køkkenet, hvis de får lov til at styre selv. Det udvikler deres madglæde, og giver dem […]
9.10.2016

De vigtige proteiner

Proteiner er kroppens byggesten, og er vigtige for at børn kan vokse og udvikle sig fysisk. Proteiner er opbygget af næringsstoffer, hvoraf nogen kun kan fås via den kost barnet spiser, da kroppen ikke kan danne dem selv. Proteiner er lavet af aminosyrer. I kroppen består proteinerne af 20 forskellige aminosyrer i forskellige mængder og […]
7.10.2016

Mindre slik og sodavand, mere frugt og vand

Børn har brug for energi, også gennem sukker og fedt. I en varieret kost hvor barnet også får frugt hver dag, er der rigeligt med sukker og fedt. Der er mange produkter der indeholder ’skjult sukker’, som morgenmadsprodukter, yoghurt, færdigbagte boller. Så hvis børnene skal have slik og sodavand, så hold det til én gang […]
8.09.2016

Husk at drikke vand

Koldt vand er en god måde at slukke tørsten på. Lær barnet så tidligt som muligt, at det er dejligt at drikke vand. Vand dækker barnets væskebehov uden unødvendige kalorier. Hvis barnet drikker vand i stedet for sodavand eller saft, er det også nemmere at opretholde en sund vægt. Hjemme kan man evt. have en […]
6.09.2016

Spis varieret

Det er godt for børn, at spise mange forskellige ting, så de får mineraler og vitaminer nok. Hvis børn kun spiser den samme slags mad, kan det ende med, at de måske bliver usunde, kræsne og trætte. Når børn spiser varieret, har de optimale muligheder for at få de næringsstoffer, de skal bruge for at […]
23.08.2016

Spis Grønlandsk

Børn har brug for mange forskellige næringsstoffer og omega-3. Omega-3-fedtsyrer er nogle af de såkaldte sunde fedtstoffer, der har stor betydning for, hvor godt vores krop har det. Ved at spise fisk flere gange om ugen, sikrer du dit barns behov for Omega-3 er dækket. Bær indeholder masser af antioxidanter samt B-, C- og E-vitaminer […]

VÆRD AT VIDE

Du bør sikre, at du og sine børn opretholder en sund livsstil. 
Det behøver ikke være kedeligt. 
Ved at følge 10 kostråd er der alligevel plads til lidt af det hele. 

Nogle overordnede punkter, som I selv kan gøre, er altid at købe sundt ind. 
Lav en madplan for ugen sammen med dine børn, så det er forudbestemt hvad I skal have. 
Lav indkøbslisten samtidig, så I sikrer, at I får købt de rigtige ting ind. 
Lav maden sammen med dine børn, for det er altid sjovere at spise mad, som man selv har været 
med til at lave. Det er samtidig en god og aktiv måde at være sammen i familien på i stedet for, 
at forældrene er overladt til madlavningen og børnene bliver passet af fjernsynet.

Læs mere om de 10 kostråd længere nede på siden

10 GODE KOSTRÅD

VARIATION

Det første kostråd er, at dit barn bør spise varieret. For at få alle de nødvendige mineraler og vitaminer skal kroppen indtage varieret mad, eftersom vi ikke får alle mikro-og makroernæringsstofferne i en ensidig kost.

Hvis kroppen ikke får dækket sit behov, kan man opleve træthed og tendensen til at blive syg bliver dermed større. Du og dit barn skal spise forskellige typer brød, gryn, frugt, grønt, kød, mælk og fisk og små mængder af ost. At spise varieret betyder, at måltidernes sammensætning varierer fra dag til dag og med årstiderne.

SPIS GRØNLANDSK

Det andet kostråd er, at dit barn bør spise grønlandske fødevarer og særligt ofte fisk og fiskepålæg. Benyt dig af landets bær og de grønsager, vi har tilgængelige heroppe. Følg årets gang og skift imellem fisk og landpattedyr. Grønlandske fødevarer er gode for dit barns opvækst, eftersom det indeholder essentielle vitaminer, mineraler og sunde fedtsyrer.

FRUGT OG GRØNT

Det tredje kostråd er, at dit barn bør spise frugt og grønsager hver dag. Suppler altid bøffen med grøntsager og skift chokoladebaren ud med et æble i madpakken. Frosne grønsager er lige så gode som friske i forhold til næringsindholdet.

Frugt og grønsager indeholder vitaminer, mineraler, kostfibre, antioxidanter og mange andre stoffer, som har sundhedsfremmende egenskaber. De mætter samtidig mere og indeholder langt færre kalorier end mange andre fødevarer.

SPIS GROFT

Det fjerde kostråd er, at man skal spise groft brød og gryn hver dag. Man skal også ofte have kartofler, ris eller pasta. Disse fødevarer har mange kulhydrater, fibre, vand, protein, mineraler og meget lidt fedt.

Rugbrød mætter meget bedre end franskbrød. Hvis børn har et højt indtag af langsomme kulhydrater såsom rugbrød og pasta, får de automatisk mindre fedt i kosten. Det giver en langvarig mæthedsfornemmelse, og mindsker sandsynligheden for at de bliver sliklystne i dagens løb.

SPAR PÅ FEDTET

Det femte kostråd er, at man skal spise fedt med omtanke. Brug ikke store mængder af smør på brødet og vælg mælk, ost, kød og pålæg med lavt fedtindhold. Når du laver aftensmad til din familie, bør du bruge planteolie eller plantemargarine, hvilket er langt sundere og indeholder færre kalorier. Vi har alle brug for fedstoffer, eftersom der findes fedtsyrer, som kroppen ikke selv kan producere.

I dag får alt for mange unge for meget fedstof, og det bliver kombineret med en inaktiv hverdag. Det giver et kalorieoverskud, eftersom dit barn indtager mere, end det forbrænder. Det leder til overvægt, hvis barnet har for lange perioder med denne ubalance. Brug de grønlandske fødevarer såsom fisk, eftersom de indeholder noget af det sundeste fedt.

MINDRE SUKKER

Det sjette kostråd er, at dit barn bør spise mindre sukker. Hvis dit barn har lyst til sukker, så giv dem hellere frugt og groft brød, hvilket giver stabilt blodsukker og mætter mere. Lav i stedet en fast ugentligt dag, hvor dine børn har lov til at få slik. På den måde skaber I et sundt forhold til emnet og forbyder det ikke, hvilket ellers kan resultere i, at dit barn spiser slik og kager, når I ikke ser det.

Undersøgelser har vist, at der spises for meget sukker i Grønland. Sukker og sødestoffer indeholder ingen vigtige næringsstoffer og fratager børn og voksne appetitten fra anden nødvendig mad. Spiser man meget sukker, øger man ikke kun vægten, men det giver også flere huller i tænderne. Konsekvenserne er hverken sunde eller behagelige.

En simpel ting som at putte sukker i dit barns te giver flere kilo sukker sammenlagt i løbet af et år. Bare to skefulde sukker hver dag bliver til 3,3 kg på 365 dage. Alt for mange børn får for meget sukker, så lav derfor en familieaftale, der ikke inkluderer sukker i hverdagens måltider.

MERE VAND

Det syvende kostråd er, at dit barn bør drikke mere vand og mindre sukkerholdige drikke. Gem saftevanden til fødselsdage og sodavand til fredag aften. Det bør ikke høre hjemme under aftensmåltiderne, og slukker ikke dit barns tørst. Almindeligt vand hjælper med at dække kroppens væskebehov uden samtidigt at tilføre kroppen flere unødvendige kalorier. Vand, mælk og te uden sukker er godt for dit barn og vedligeholder deres sunde tænder. En halv liter sodavand, dvs. en almindelig flaske, indeholder 50 gram sukker! Det svarer til en kop te med hele 24 sukkerknalder!

SPIS OFTE

Det ottende kostråd er, at man bør spise ofte, men i mindre portioner. Hav fast tre hovedmåltider og et til tre små sunde mellemmåltider. Et mellemmåltid kan være en frugt, en enkelt rugbrødsmad eller et stykke tørfisk. En god morgenmad sikrer god energi til hele dagen og giver dit barn et stabilt blodsukker fra starten af dagen.

Cornflakes og andre lignende produkter indeholder hurtige kulhydrater og giver ingen langvarig energi eller mæthedsfornemmelse. Dit barns krop har det nemlig bedst med en jævn tilførsel af energi i løbet af hele dagen. Lad vær med at strø sukker på dine havregryn, men brug i stedet müsli for at få en større smagsoplevelse. Rugbrødsmadder eller knækbrød er også helt fint som en god og solid start på dagen.

Mange børn får ikke morgenmad, og det resulterer hurtigt i træthed og koncentrationsbesvær i undervisningen. Sørg derfor altid for, at dit barn får morgenmad, også selvom de siger, de ikke har lyst.

MOTION

Det niende kostråd er egentlig ikke et kostråd, men er lige så vigtigt: Dit barn bør bevæge sige mindst en time om dagen. Læg op til, at de dyrker sport i fritiden ved selv at være et god eksempel for dine børn. Værn om dit barns sundhed ved indirekte at vise, hvordan det skal gøres. Vær sej og hold dig selv i form. Børn med sunde forbilleder har større tendens til selv at leve sundt.

Gør det til en leg at gøre rent eller gå en længere tur i fjeldet. Tving aldrig motion ind i hverdagen eller som en straf. Vær et eksempel på dine holdninger og vis dine børn hvem, der kan løbe hurtigst. Det sikrer dit barn et længere liv, for regelmæssig fysisk aktivitet i hverdagen forebygger hjertekarsygdomme og risikoen for type 2-diabetes. Motion forebygger endda visse former for kræft og kan udsætte eventuel demens.

TÆNK DIG OM, NÅR DU KØBER IND

Det tiende kostråd er, at du altid bør tænke over, hvad du køber ind. Dine valg påvirker dine børn, og det du fylder køleskabet og skabene op med, bliver tilgængeligt for dem. Sørg for sund madlavning, og anvend færdiglavet mad så lidt som muligt. Inddrag børnene i køkkenarbejdet og gør aftensmaden til familiens daglige samlingspunkt. Børn lærer, hvad der er godt at spise ved at deltage i madlavningen og diskutere, hvad der skal serveres.