STRUKTUR

SENESTE INDLÆG
21/09-17

Når børnene flytter hjemmefra

Børn skal være skoleklar – Hver dag. Også når de bliver teenagere.
Her i Grønland er mange nødt til at flytte hjemmefra i en tidlig alder, for at gøre deres skole og uddannelse færdig. De flytter til andre byer i Grønland og i nogle tilfælde til Danmark eller andre steder.
Når man skal væk hjemmefra, har man brug for at finde en hverdag det nye sted, så man kan være skoleklar og modtage den undervisning man er flyttet for at få. Det kræver god opbakning hjemmefra.

Hvordan taler man
Tænk på hvordan du taler med dit barn i telefonen. Støt barnet ved at spørge hvordan det har det, og fortæl barnet at det nok skal gå det nye sted, selv om det er nyt og fremmed.
Forældre savner deres børn lige så meget, som børnene savner deres forældre. Og det kræver meget af begge parter at skulle give slip på hinanden. Mange forældre ringer til deres børn og fortæller de savner dem. Det gør de i den bedste mening, men dermed minder de børnene om deres eget savn. Og i alt for mange tilfælde ender det med, at børnene tager hjem, og ikke gennemfører deres uddannelse.
Hvis man vil støtte at børnene tager en uddannelse langt hjemmefra, må vi som forældre være stærke, råde og guide vores børn til at komme igennem de svære perioder. Uddannelse er vejen til job og en tryg fremtid for dit barn, men der vil være sjove, kedelige og svære perioder. Men når børnene har gennemført en uddannelse, vil de være stærkere, have lært en masse og mødt en masse nye venner.

Kontakt
Børn har brug for noget tid til at falde på plads i de nye omgivelser. Der er et nyt hjem, nye regler, nye venner og mange andre ting der skal læres at kende, giv derfor barnet tid og plads til at falde til.
Det kunne være en ide at have aftalt faste kontakttidspunkter, for eksempel vi ringer sammen hver mandag og torsdag. Nogle gange er der meget at fortælle og andre gange har børnene travlt med deres nye venner og aktiviteter. Nogle gange er børnene kede af det og har hjemve, det er helt naturligt. Så kan forældrene berolige barnet, snakke det igennem, og tale om det igen ugen efter. Man kan også kontakte en vejleder, eller en kontaktlærer, så barnet kan få noget ekstra støtte i de svære perioder.

FLERE INDLÆG

17.09.2017

Struktur og skole

For at dit barn kan fungere godt i skolen, skal en række ting være på plads. Barnet skal have morgenmad inden det møder, og en madpakke med til frokost. Det er også vigtigt barnet får nok søvn, for at kunne koncentrere sig om undervisningen og lære nyt. Det kan i læse mere om under afsnittene […]
6.09.2017

Klare rammer

De voksne er børnenes rollemodeller, og det er de voksnes opgave at lære børnene hvordan man opfører sig, og hvad man må og ikke må. Som barn vil man altid undersøge alting, for at finde ud af hvor grænserne går. Det er helt normalt. Men hvis de voksne ikke fortæller børnene hvad der er rigtigt […]
27.08.2017

Overblik giver tryghed

De fleste børnefamilier har en travl hverdag. Derfor er det en god ide, at skabe overblik over hver dag, uge og måned. Lav et skema over en almindelig hverdag, og hæng det et sted hvor du er sikker på familien ser det. f.eks. på køleskabet. Her kan i markere hvornår i skal til sport, mad […]
17.08.2017

Faste rutiner

Der ligger en stor tryghed i, at gøre de samme ting hver dag, på nogenlunde samme tidspunkt, især for børn. Derfor kan det hjælpe børn at lære nye ting gradvist. , det hele skal ikke ændres fra den ene dag til den anden. Børn kan sagtens lære nye ting, det gør de hver dag, men […]
16.10.2016

Stolte forældre

Jeg er stolt mor til Sara, som fik præmie for gode karakterer. De gode karakterer gør det muligt for hende, at vælge nøjagtig det hun har lyst til, hvilket forhåbentligt gør, at hun får et nemmere, trygt og lykkeligere liv. Jeg tror på flid og omhu, og jeg tror på, at det kan betale at […]
14.10.2016

Gør dit barns skolegang overskuelig

Hjælp med at strukturere barnets noter og opgaver. Ved at hjælpe dit barn med at få kontrol over skolegangen, kan du hjælpe med at mindske bekymringerne, så der bliver mere tid til læring. Hvis barnet har orden i sine skoleting, spilder det ikke tid på, at finde de ting der skal bruges i skoletimerne. Hjælp […]
16.09.2016

De svære lektier

Det er altid svært at gøre noget nyt, og blive dygtig til noget. Derfor må man øve sig. Det kan være svært at lave lektier, men så må man øve sig endnu mere. Måske klarer barnet sig ikke så godt i nogen fag, men er bedre i andre fag. Fremhæv de gode fag, og lad […]
14.09.2016

Fast lektietid

Hvis man laver lektier på samme tidspunkt hver dag, lærer man barnet at planlægge og strukturere sin tid. På den måde lærer barnet at gøre ting på faste tidspunkter, lidt ligesom arbejdstider på et job. Du kan f.eks. have dit barn siddende og lave lektier, mens du laver mad. Så er der også mulighed for […]
24.08.2016

Meningen med lektier

Det er mere motiverende at lave lektier, hvis man forstår hvorfor. Fortæl f.eks. hvor meget vi læser hver dag alle steder. Tekster på de varer vi køber, ugeblade, aviser, nyheder og søgning på Internettet. Lad barnet være med i at læse teksterne på maden, internettet, osv. Dermed tilføjer du indirekte læring i barnets hverdag, og […]

GODE RÅD OM LEKTIER

For at børn får mest mulig succes, er det vigtigt, at voksne hjælper dem med deres lektier. 

Det kan være jeres hyggetid samme, og dit barn skal føle, at han/hun

kan spørge om hjælp, hvis det er nødvendigt.

struktur_icon_n1

ENGAGEMENT

For at din lektietid med dit barn skal være en succes, er det vigtigt, at den bygger videre på fagene i skolen. Forskning viser nemlig, at hvis forældre engagerer sig i børnenes skolegang, øges børnenes udbytte af undervisningen og deres glæde ved at gå i skole.

Forklar dine børn vigtigheden af at lave lektier, også selvom det kan virke kedeligt. Det er med til at udvikle gode studievaner, som barnet kan bruge senere i sit liv. Det er en lang proces, at blive god til at lave lektier, men med hjælp fra forældre, kan det læres meget hurtigere.

struktur_icon_n2

PLANLÆGNING

Lær dit barn hvordan man planlægger sin tid. Sørg for at opmuntre dem til at finde sin egen stil og giv din egen erfaring videre, især når det kommer til at mobilisere den energi, der skal til for at lære noget.

HER ER OTTE GODE RÅD TIL AT HJÆLPE DIT BARN
MED AT KLARE SIG BEDRE I UNDERVISNINGEN

struktur_icon_n1

Hav forventninger til dit barn. Din opfattelse af deres faglige kunnen har en betydning for deres resultater i skolen.

struktur_icon_n2

Giv dit barn rigtige udfordringer, og sig ikke ”Bare gør dit bedste”, eftersom det kan opfattes forkert – som om det ikke er vigtigt, hvordan de klarer sig.

struktur_icon_n3

Vær et godt eksempel på ”øvelse gør mester”. Vis dit barn, at det tager tid at blive god. Du kan eventuelt selv tage en udfordring op, og visuelt vise, hvor meget du har lært, efter du arbejdede for det.

struktur_icon_n4

Mål ikke dit barn op mod andre. Jeres barn er unikt og er i gang med sin helt egen udviklingsproces. Ros og anerkend dem, når de får succes. Den mest effektive form for læring er, når barnet selv sætter mål og ved, hvordan de når derhen. Succes er at mindske afstanden mellem, hvor du er, og hvor du ønsker at komme hen.

struktur_icon_n5

Den mest effektive måde at lære på er ved at blive inddraget. Hvis I har en problemstilling i lektien, så snak om løsningen i stedet for at give svaret.

struktur_icon_n6

Stil dem dagligt spørgsmål som ”Hvor mange dage er der til jul?”, eller få dem til at regne kilo om til gram. Små udfordringer i hverdagen kan være med til at give dem mere overskud i undervisningen.

struktur_icon_n7

Tal om hvad lektierne skal bruges til i et større perspektiv.

struktur_icon_n8

Påpeg ikke dit barns fejl direkte, men spørg hellere nysgerrigt ind til forkerte resultater. ”Kan det virkelig passe?” eller ”Kan der være flere forklaringer?” er altid gode spørgsmål at bruge i den situation.

GODE RÅD OM SKOLETASKEN

Pak skoletasken ordentligt hver dag, så dit barn kun medbringer, hvad det behøver

struktur_icon_pic3

PAK KUN DET NØDVENDIGE

Eksperter anbefaler, at en rygsæk højst må vej 15% af dit barns samlede væg. Hvis dit barn vejer 25 kilo, må tasken altså kun veje 3,75 kilo. Tasken vejer normalt ca. 1 kg, så der skal ikke meget til, før du når den anbefalede max-vægt.

Tjek derfor hvilke fag, der er på skemaet, og gør det til en vane at pakke tasken hver aften inden næste skoledag. Husk gymnastiktøjet! Motion er en vigtig del af dit barns hverdag, og der er ingen undskyldninger for idrætsfravær – med mindre dit barn er syg selvfølgelig.

struktur_icon_pic4

DEN VELPAKKEDE OG GODE RYGSÆK

Lær dit barn hvordan man planlægger sin tid. Sørg for at opmuntre dem til at finde sin egen stil og giv din egen erfaring videre, især når det kommer til at mobilisere den energi, der skal til for at lære noget.

Samtidig er det vigtigt at købe en ergonomisk skoletaske, der tager hensyn til dit barn og belastningen på ryggen. En god rygsæk har rygpolstring, justerbare stropper, fast bund, reflekser, er ikke for stor og er forholdsvis let. Brug tid på at finde en ordentlig rygsæk, dit barn vil være glad for resten af året.

Husk de vigtige ting, som sikrer, at dit barn altid er godt forberedt. Hav ordentlige blyanter, farver, viskelæder, linealer, blyantspidser og et penalhus uden huller i. Ting kan hurtigt forsvinde i skolen, så sørg for, at de ikke også forsvinder, når de er i tasken. Læg vigtige papirer i en lille folder, så de ikke krøller sammen i bunden af tasken.